We hebben ons gekwalificeerd!

Gepubliceerd op 31 mei 2022 om 13:30

Tijdens het hemelvaart weekend voeren wij de Dutch Youth Regatta in Workum, tevens een EuroCup en het Nederlands Kampioenschap U19 voor de 29er. Maar wat voor ons vooral belangrijk was; dit was hét selectie evenement voor de Youth World Sailing Championships in Scheveningen deze zomer! Dit is waar we het afgelopen jaar naar toe hebben gewerkt, en hulp bij hebben gekregen van zo veel mensen. En nu moest het allemaal gebeuren...

Woensdag 25 mei

De dag vóór de eerste wedstrijden. Jorien had vanwegen haar eindexamens lang niet gevaren, en we wilden graag nog even samen de boot in om warm te worden voor de komende dagen. Omdat er harde wind voorspeld stond stapten we al om 6.00 in de auto, en gingen we 8.30 het water op. 

Na de training met het Zwitserse team waren we tevreden met hoe het ging, en was het tijd voor zaken als registreren en stickers plakken op de giek. Dit is een verplicht onderdeel, en het is fijn om dit de dag van te voren al gedaan te hebben.

Donderdag 26 mei

De dag begon met het verzamelen van al het reserve materiaal dat met de coach mee het water op gaat. Uit ervaring hebben we wel geleerd dat er nog wel eens wat stuk kan gaan, en hoe belangrijk het is om dit op het water op te kunnen lossen. 

Daarna was de opening van het evenement, wat altijd gedaan wordt met vlaggen van alle deelnemende landen. Dit waren er deze editie heel veel! Om 12.00 gingen we het water op, en om 13.00 was de eerste start gepland.

Tijdens de eerste wedstrijd ging het gelijk mis... Er was een onderdeel bij de fok kapot gegaan, wat na de wedstrijd met een tussenoplossing gefixt moest worden. Gelukkig hadden we het juiste materiaal mee, en hebben we in totaal 3 wedstrijden kunnen varen. Er waren er 4 gepland, maar vanwegen de harde wind die steeds verder toenam was dit helaas niet mogelijk. 

Vrijdag 27 mei

Er is de hele dag harde wind voorspeld, en de omstandigheden laten het niet toe om wedstrijden te varen. Het comité begon met 3 uur uitstel, maar uitstel werd afstel en we hebben die dag geen wedstrijden gevaren.

Dit gaf ons de kans om de boot weer piekfijn in orde te maken, en ook de fok liep weer helemaal soepel. De rest van de dag hebben we onze rust gepakt en goed gegeten voor de komende twee dagen, waar ook harde wind voor was voorspeld.

Zaterdag 28 mei

Helaas wederom pittige omstandigheden, waardoor we niet gelijk het water op konden. De dag begon met één uur uitstel voor alle klasses.

Daarna gingen er om en om groepen het water op. Eerst de optimisten, later ook de ILCA's en de splashes. Om rekening te houden met de veiligheid van de zeilers hield het comité ons nog langer op de kant. Pas om 16.00 voeren we onze eerste wedstrijd. Dit is 5 uur later dan gepland.

De wind was zeker niet afgenomen en het was op het randje van zeilbaar weer. Na één wedstrijd nam de wind nog verder toe en kwam er een flinke bui over, waardoor de tweede wedstrijd werd afgebroken en we weer op de fok naar de kant zijn gevaren.

Het was een chaotische situatie, omdat iedereen de zeilen moesten laten zakken en deze over verschillende coach boten verspreid werden. Op de kant zocht iedereen zijn/haar eigen zeil weer op, maar bij ons ging dit mis en ons zeil was onvindbaar. We hebben tot laat in de avond gezocht, maar zijn toen toch gaan slapen. Zonder grootzeil dus...

Zondag 29 mei

We hebben de wekker vroeg gezet om de zoektocht naar het grootzeil voort te zetten. De situatie was verre van ideaal, maar we probeerden de rust te bewaren en hebben bij de race office een verzoek ingediend om met ons trainingszeil te varen. Deze hadden we gelukkig als reserve zeil bij ons.

De hele ochtend zijn er verschillende oproepen gedaan om ons zeil terug te brengen. En toen we op het punt stonden om ons reserve zeil de mast in te hijsen, kwam er iemand naar ons toe die per ongeluk ons zeil had gepakt! Vera is snel naar de race office gerend om het verzoek weer terug te draaien, en we zijn gelukkig met ons wedstrijdzeil het water op gegaan.

Het zal je niet verbazen, maar er stond weer harde wind. De eerste start was om 10.00 gepland, en we hebben uiteindelijk 3 wedsrijden gevaren. Maar hoe zat het eigenlijk met die selectie?

Om ons te plaatsen voor de Youth World Sailing Championships moesten we eindigen als beste Nederlandse meisjesteam. Alleen dan mogen we Nederland vertegenwoordigen in Scheveningen deze zomer. En dit is ons gelukt!

Het was geen zenuwslopende selectie, en we hebben geprobeerd zoveel mogelijk op onszelf en op de wedstrijden te focussen. Het was immers nog steeds een event om te leren, en dit hebben we zeker veel gedaan.

Maar na de laaste wedstrijd goed te zijn gefinisht wisten we eigenlijk al dat het wel goed zat met de selectie, en zijn we super blij dat we het gehaald hebben!

Na de prijsuitreiking was er een team presentatie en stonden we samen met alle andere gekwalificeerden even in de spotlights. Met dit leuke team van coaches en zeilers mogen we dus Nederland vertegenwoordigen op de Youth Worlds! Het evenement vind plaats van 10-15 juli, in Scheveningen dus.

We willen graag iedereen bedanken die aan deze selectie heeft bijgedragen. Van coaches tot sponsoren, van familie tot donateurs. Zonder jullie was het niet gelukt en we kunnen niet wachten om te laten zien wat we kunnen!

We houden jullie graag op de hoogte tijdens de komende periode van voorbereiding voor het event. Maar... we zijn er nog niet helemaal! Nu we ons hebben geplaatst kunnen we alle donaties nog harder gebruiken. Om meer te lezen over hoe en waarom je ons kan steunen, klik hier.

Liefs, Vera en Jorien

Reactie plaatsen

Reacties

Marleen
2 jaar geleden

Lieve Jorien en Vera, super leuk om jullie verslag te lezen en erg knappe prestatie! Veel succes met het vervolg en het JWK begin juli. Ik volg jullie op de voet/boeg, maar dat zal je niet verbazen 😍 liefs mama /Marleen

Huub
2 jaar geleden

Geweldig leuk verslag